Dzisiaj przepis na pyszną, zdrową i dietetyczną tartę. Kolejny dowód na to, że można odżywiać się zdrowo i smacznie.
Składniki:
- 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (dla delikatniejszego smaku gotowałam ją na mleku)
- 3 jajka
- opcjonalnie 2-3 łyżki mąki ( np. jaglanej, owsianej, ryżowej, gryczanej)
- Twoje ulubione przyprawy np. sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka słodka, kolendra
- ser pleśniowy blue 100g
- opakowanie szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- suszone pomidory
- cukinia
- 1 mały jogurt grecki
1. Na rozgrzaną patelnię z oliwą, masłem bądź wodą wrzucamy umyty szpinak, czekamy aż zwiędnie, po czym dodajemy starty czosnek.
2. Kaszę, 1 jajko, mąkę i przyprawy mieszamy, po czym wrzucamy do kielichowego blendera (ręcznym narobiłam się co niemiara) do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wylewam do formy na tarty.
3. Na ciasto układamy po kolei: cukinię pokrojoną w plastry (solimy), szpinak, kawałki suszonych pomidorów i kawałki sera.
4. Roztrzepujemy jajka, po czym mieszamy z jogurtem greckim. Jogurtową masę wylewamy równomiernie na ciasto
5. Tartę wkładamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni. Pieczemy 50-60 minut. Aby nie spalić wierzchu tarty, można przykryć ją folią aluminiową.
Smacznego!
Wygląda bardzo smacznie! Zrobię na pewno :)
OdpowiedzUsuńmyślę, że warto spróbować :)
UsuńOOOO ja ale zjadłabym ;P
OdpowiedzUsuń