To, że lubię jeść, nie jest tajemnicą :p Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na domowy budyń, którym warto na zawsze zastąpić, ten z torebki. Jest banalnie prosty, jak wszystkie przepisy na moim blogu. Niestety kulinaria nie są moim konikiem, ale trzeba sobie jakoś radzić :p
- 4 paski czekolady 90% Kaszę jaglaną opłukać wrzątkiem, następnie odcedzić i czynność powtórzyć. Do garnka wsypać kaszę jaglaną, dodać mleko, daktyle, olej i szczyptę soli. Wszystko gotować na małym ogniu, do czasu aż kasza zmięknie, czyli jakieś 15-20 minut. Połamać czekoladę na kostki i dodać do gorącego mleka z kaszą. Mieszać do momentu, aż czekolada rozpuści się, następnie zdjąć z ognia po czym blendujemy całość na gładką budyniową masę. Jeśli okaże się za gęsty, można rozrzedzić odrobiną mleka. Budyń ze zdjęcia jest jasny ze względu na to, że robiony był dla moich bratanków, którzy nie jedzą czekolady. Nie dajcie się zwieźć temu kolorowi :p Do budyniu spokojnie można dodawać rodzynki albo żurawinę, co będzie dodatkowym słodkim akcentem. Dziecinnie proste :))) |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz