wtorek, 15 lipca 2014

Pierogi z jagodami

Kto nie lubi domowych pierogów? Robi się je szybko, łatwo i przyjemnie. Do tego najlepiej lepi się je w doborowym towarzystwie (np. z bratową) ;) Chcę Wam przedstawić zdrową wersję pierogów, różnią się nieco od tradycyjnych, ale smakują bardzo dobrze. Nie wiem jak u Was, ale dla mnie nie ma ilości pierogów, której nie mogłabym zjeść :p Tym bardziej, powinny być zdrowe.

Składniki na ok. 20 pierogów
-1 szkl. mąki żytniej
-pół szklanki wody
-szczypta soli
-1-2 łyżki oleju ryżowego (przy farszu z owoców 3-4 łyżki oleju)

Do farszu użyłam:
-jagody
-maliny
-cukier trzcinowy

Wszystkie składniki ugniatamy rękoma. Ilość składników podana jest orientacyjnie, sami najlepiej wyczujecie - ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny. No a dalej, to już tak jak babcia robiła ;) Wałkujemy, odbijamy kółeczka, wkładamy farsz (uważając, aby owoce nie dotknęły brzegów kółeczka, bo pieróg nie sklei się), lepimy końcówki palcami, wrzucamy do gotującej się wody. Pierogi powinny wypłynąć na wierzch, jeszcze chwilę podgotować się i wyciągnąć. Po wyjęciu trzeba układać jeden obok drugiego, bo inaczej skleją się ze sobą.


Mało konwencjonalny wałek, ale sprawuje się bardzo dobrze :p


  Mąka żytnia sprawia, że pierogi mają brązowy kolor.
 Zamiast śmietany, użyłam jogurtu greckiego
Smacznego!

2 komentarze: