czwartek, 8 stycznia 2015

Jaglana tarta na słono

Dzisiaj przepis na pyszną, zdrową i dietetyczną tartę. Kolejny dowód na to, że można odżywiać się zdrowo i smacznie.
 
Składniki:
  • 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (dla delikatniejszego smaku gotowałam ją na mleku)
  • 3 jajka
  • opcjonalnie 2-3 łyżki mąki ( np. jaglanej, owsianej, ryżowej, gryczanej)
  • Twoje ulubione przyprawy np. sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka słodka, kolendra
  • ser pleśniowy blue 100g
  • opakowanie szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • suszone pomidory
  • cukinia
  • 1 mały jogurt grecki
1. Na rozgrzaną patelnię z oliwą, masłem bądź wodą wrzucamy umyty szpinak, czekamy aż zwiędnie, po czym dodajemy starty czosnek.
 
2. Kaszę, 1 jajko, mąkę i przyprawy mieszamy, po czym wrzucamy do kielichowego blendera (ręcznym narobiłam się co niemiara) do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wylewam do formy na tarty.
 
3. Na ciasto układamy po kolei: cukinię pokrojoną w plastry (solimy), szpinak, kawałki suszonych pomidorów i kawałki sera.
 
4. Roztrzepujemy jajka, po czym mieszamy z jogurtem greckim. Jogurtową masę wylewamy równomiernie na ciasto
 
5. Tartę wkładamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni. Pieczemy 50-60 minut. Aby nie spalić wierzchu tarty, można przykryć ją folią aluminiową.
 
Smacznego!







 

3 komentarze: