środa, 1 października 2014

Pasta z awokado

Dzisiaj szef kuchni poleca błyskawiczną, wyśmienitą pastę z awokado. 

Składniki:
-2 dojrzałe awokado
-średniej wielkości cebula
-2 ząbki czosnku
-2 łyżki soku z cytryny
-opcjonalnie siemię lniane/otręby żytnie/pestki słonecznika

Awokado obierz i rozgnieć widelcem na papkę. Awokado wymieszaj z drobno posiekaną w kostkę cebulą, startym czosnkiem i sokiem z cytryny. Na koniec doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Wedle uznania można dodać np. siemię lniane albo otręby żytnie, dla lepszej perystaltyki jelit. Pastę wstawiamy na godzinę do lodówki, tak aby przeszła smakiem. Świetnie smakuje z grzankami żytnimi :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz