środa, 16 kwietnia 2014

Makaron z pieczonym serem camembert

ser camembert (może być w drewnianym opakowaniu)
ząbek czosnku
gałązka świeżego rozmarynu
oliwa z oliwek
50 g drobnych wiórków sera podpuszkowego
makaron żytni, orkiszowy (oby nie pszenny)
150 g szpinaku
1/4 kalafiora

Rozpakuj camembert, na wierzchu wytnij koło i usuń (lub zjedz ;p). Umieść go z powrotem w drewnianym pudełeczku bądź w jakimś naczynku żaroodpornym. Obierz czosnek i pokrój w cienkie plasterki. Następnie ułóż je na serze, posyp całość odrobiną pieprzu i skrop oliwą z oliwek. Posyp ser listkami rozmarynu i delikatnie je przyciśnij, tak aby zanurzyły się w oliwie. Połóż opakowanie camemberta na blasze do pieczenia i włóż do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na ok. 25 minut, aż ser się roztopi i uzyska złocisty kolor.
Następnie wstawiamy do zagotowania kalafior oraz makaron. Kiedy już makaron będzie gotowy można do niego wrzucić szpinak, dosłownie na 10 sekund. Druga opcja: umyty szpinak wkładamy do durszlaka i wylewamy na niego makaron z wodą. Wrzuć makaron i szpinak z powrotem do garnka, dodaj ugotowany i trochę rozdrobniony kalafior, skrop oliwą z oliwek i dodaj starty ser. Całość wymieszaj. Wystarczy tylko wyjąć z piekarnika camembert i wyłożyć obiad na talerz :)








2 komentarze:

  1. No weźźźźź.... i już mi ślina leci na widok tego camemberta! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i słusznie, bo taki cieplutki, rozpuszczony jest przepyszny :D

      Usuń