środa, 30 kwietnia 2014

Słodko mi...

Jednym z największych wrogów zdrowia i smukłej sylwetki jest cukier. Cukier niespożytkowany przez organizm zostaje zamieniony w tłuszcz. Ale co zrobić jak ja tak bardzo lubię słodycze? Oto kilka wskazówek, które znalazłam w książce "Odżywianie dla zdrowia" P. Pitchforda:
  • Najlepszym źródłem słodkości jest dieta złożona z pełnego, roślinnego pożywienia, które przy długim przeżuwaniu wydobywa jego naturalnie słodki smak (wszystkie węglowodany złożone, takie jak zboża, rośliny strączkowe i warzywa).  Łaknienie słodyczy będzie stopniowo zanikało, a proste zrównoważone posiłki zaspokoją potrzebę spożywania smaku słodkiego.
  • Jedz owoce, posiadają one naturalną słodycz

  • Należy uważać na "naturalne" słodziki, takie jak fruktoza czy brązowy cukier. Są one niemal w takim samym stopniu rafinowane i skoncentrowane jak biały cukier, mają też podobne oddzialywanie.
  • Jeśli spożywamy mięso regularnie sięgajmy po sałaty, rzodkiewkę, grzyby, ziemniaki i owoce.

  • Desery słodź owocami, sokami owocowymi, syropem ryżowym, słodem jęczmiennym, stewią, nierafinowanym cukrem, ksylitolem, syropem klonowym czy melisą.
  • Jedz słodkie warzywa (buraki, słodkie karczochy, marchewki, dynie, słodkie ziemniaki, pasternak) na deser lub jako składniki deserów.
  • Surowe marchewki są rewelacyjne na zaspokojenie łaknienia cukru. Powoduje ona szybszy i bardziej długotrwały wzrost poziomu cukru we krwi niż cukier rafinowany, ale za to jej działanie nie jest tak ekstremalne.

  • Aby zmniejszyć łaknienie słodyczy, zjedz coś kwaśnego, gorzkiego albo ostrego
  • Pożądanie smaku słodkiego może być spowodowane przez nadmierne zakwaszenie organizmu, które z kolei spowodowane jest m.in. brakiem ruchu, jedzeniem posiłków w pośpiechu lub spożywaniem nadmiernej ilości mięsa  i produktów rafinowanych.
  • Przygotowuj posiłki w domu, aby uniknąć spożywania cukru w daniach restauracyjnych i gotowych, sklepowych "daniach"
  • Czytaj etykiety na opakowaniach! Cukier i inne chemiczne słodziki dodawane sa niemal do wszystkiego - chleb, płatki śniadaniowe, sosy do sałatek, zupy, sałatki, wędliny, żywność w puszkach czy napojach.
  • POWOLI, STOPNIOWO ograniczaj przyjmowanie cukru. Dyscyplina i refleksja nad samym sobą pomogą Ci łatwiej przejść przez okres, w którym pojawią się negatywne objawy odstawienia, takie jak zmęczenie, niepokój, złe samopoczucie, przygnębienie. Nagła rezygnacja z cukru z reguły kończy się wzmożoną ochotą na cukrową ucztę.

Nie poddawajcie się w walce ze złymi nawykami, bo robicie to w trosce o siebie, a warto! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz