piątek, 19 grudnia 2014

Jaglane Brownie

Dzisiaj znowu na słodko :) Toczę ciągłą i ciężką walkę z kupnymi (sztucznymi) słodyczami. Biorąc pod uwagę fakt, iż uwielbiam smak słodki, muszę sobie radzić w inny sposób. Stąd też dzisiejszy przepis na jaglane brownie. Wersja ta jest bardzo zdrowa i zdecydowanie może stanowić drugie śniadanie. Koniecznie musicie spróbować :) 
 
Składniki:
*1,5 szklanki gotowanej kaszy jaglanej
*2 banany
*pół szklanki wiórków kokosowych
*pół szklanki mleczka kokosowego
*50g gorzkiej czekolady 90%
*3 łyżki kakao
*3 łyżki miodu
 
Kaszę jaglaną gotujemy w wodzie bądź mleku, ja gotowałam w tym drugim, aby uzyskać bardziej delikatny smak. W międzyczasie w rondelku rozpuszczamy czekoladę, po czym dodajemy mleko kokosowe, kakao oraz miód - mieszamy do momentu uzyskania gładkiej masy. Następnie kaszę jaglaną mieszamy z wiórkami kokosowymi i rozgniecionym bananem. Na koniec łączymy masę jaglaną z masą czekoladową. Całość blendujemy, najlepiej w blenderze kielichowym, bo żyrafą można się zarobić na śmierć :p Gładką masę przelewamy do silikonowej formy, posypujemy wiórkami kokosowymi i wstawiamy do piekarnika na 30-40 minut. Pieczemy w 170 stopniach.
 




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz