czwartek, 18 września 2014

Leczo :)

Pyszne, sycące, lekkostrawne i niskokaloryczne leczo. Świetnie sprawdza się jako samodzielne danie oraz jako dodatek do mięs. Jego przygotowanie jest oczywiście dziecinnie proste (innych przepisów się nie tykam :p). Sprawdza się o każdej porze dnia, w szczególności przy kolacji, ponieważ żołądek radzi sobie dużo łatwiej z gotowanymi warzywami, dzięki czemu nasz organizm nie będzie skupiał się na trawieniu, a na regeneracji organizmu.  

Składniki:
-1 duża lub kilka małych cukinii
-2-3 papryki (żółte, czerwone, pomarańczowe - będą tworzyć ładną kompozycję kolorystyczną)
-2 ząbki czosnku
-1 cebula
-4 pomidory bez skórek
-200 g pieczarek
-łyżka koncentretu pomidorowego
-opcjonalnie mała kiełbaska ;)
-mało albo oliwa
-przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, ostra, bazylia, oregano, liście laurowe, ziele angielskie itd.

Wszystkie warzywa kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki, kiełbaskę w półplasterki. W garnku rozgrzewamy masło/oliwę podsmażamy kiełbaskę, dosypujemy paprykę, i cebulę. Kiedy cebula zeszkli się dosypujemy pieczarki, a następnie cukinię. Chwilę dusimy, po czym dodajemy obrane, posiekane pomidory. Jeżeli uznacie, że całość jest zbyt gęsta, można dolać odrobinę wody. Dusimy parę minut. Doprawiamy do smaku startym czosnkiem, wymienionymi w spisie przyprawami, koncentratem pomidorowym itd. Wszystko dusimy kolejne 15 minut i gotowe :) 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz