poniedziałek, 3 marca 2014

Musli

Uwielbiam chrupiące i pyszne, własnej roboty musli :)  W tym przypadku nie ma co iść na łatwiznę, bo kupne musli jest mocno przetworzone, zawiera masę ulepszaczy, zatem wbrew pozorom nie jest takie zdrowe jakby mogło się wydawać. Zrobienie tego przysmaku zajmuje dosłownie chwilę i jest dziecinnie proste, dlatego sklepową wersję warto na dobre zastąpić tą domową opcją :)

Składniki:
-200g płatków owsianych
-50g wiórków kokosowych
-mieszanka ziaren (dyni, słonecznika, sezamu)
-mieszanka orzechów (laskowe, nerkowce, włoskich, migdałów i płatki migdałowe)
-1 łyżeczka cynamonu
-5 łyżek oliwy
-5 łyżek miodu
-suszone owoce (żurawina, rodzynki, morele)

P.S. Sypkie składniki wsypuję wedle własnych preferencji

Przyrządzenie
Na blachę wysypujemy sypkie, suche składniki (bez suszonych owoców, bo w wysokiej temperaturze przypalą się) i cynamon, następnie dobrze mieszamy. Całość polewamy oliwą i miodem, po czym ponownie dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną mieszankę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i pieczemy ok.25 minut. Co 5 minut wyjmujemy blaszkę z piekarnika, aby ponownie dokładnie wymieszać składniki. Kiedy musli nabierze ładnego, rumianego koloru, wyjmujemy z pieca, dodajemy suszone owoce i pozostawiamy do wystygnięcia. Musli jest już gotowe do spożycia :)





Nie ma co zastanawiać się... robimy musli :)

2 komentarze:

  1. mmm wygląda smakowicie :- ) w weekend będę robiła zobaczymy jak mi wyjdzie ;- )

    OdpowiedzUsuń